Gerda den Hollander – Hotel California: je blíjft lezen maar een onsje minder mag ook

‘You can check out any time you like, but you can never leave!’ Die omineuze zinnen uit de doodgedraaide Eagles-klassieker Hotel California zitten de hele tijd in je hoofd bij het lezen van deze debuutroman. Dat is natuurlijk niet toevallig. Jan Kikkerts hoofdpersoon mag dan lijfelijk het gelijknamige hotel uit het boek hebben verlaten, de gebeurtenissen op het eiland verlaten hem nooit: ze veranderen zijn leven voorgoed.

Strikt genomen is dit Hotel California op een Braziliaans eilandje meer een ‘verzamelplaats van onaangepasten’ dan een hotel. Ga maar na: een zwaar bewapende hoteleigenaar die in drugs handelt, een muzikaal genie op de dwarsfluit die ook nog eens luidruchtig masturbeert, een jonge bozige Duitser, een hitsige Italiaanse beveiliger met een soapacteur als vader en een astmatische oorlogsveteraan met dichterlijke aspiraties. Tot elkaar veroordeelde ‘neuscowboys’, gebruikers van het witte plezierpoeder.

Dat is maar een klein deel van mensen die in dit boek voorbij trekken en de rest is al even kleurrijk. Het is een pakkend mannenboek, met een hoofdrol voor de 34-jarige tv-journalist Asse Muller en zijn gedoemde liefde voor de tien jaar jongere Hanne Sønderskov, een Deense biologe. Vooral hun verleden staat een geslaagde romance in de weg, zo wordt stukje bij beetje onthuld. Het is nogal veel -vooral in het geval van Hanne- al doseert Kikkert zo deskundig dat je blíjft doorlezen. Zo krijgt de hint op bladzij één naar de seksobsessie van Hanne pas aan het eind van het boek een vervolg. Ook het leven van Asse, die in Nederland ondermeer een ingestorte vrouw, een dochtertje, een seksueel willige collega heeft, wordt in brokjes opgediend.

Al is je huwelijk moeizaam, je hóeft niet als troost achter de appelronde billen van een willige collega kruipen, terwijl je vrouw met bevallingscomplicaties in het ziekenhuis ligt.

De ontmoeting van het tweetal op het eiland vindt plaats dankzij hun werk. Hanne is er met vriendin Mette voor veldonderzoek en Asse gaat er de gangen na van de bekende kunstenaar Rem Smeeds, die net zijn benen heeft verloren bij een aanslag op zijn auto met een bom. In wie – ook al is het fictie – natuurlijk Rob Scholte te herkennen is. En dat is niet de enige hint naar de werkelijkheid, ook de passages over het tv-wereldje in Hilversum zitten er vol van. Dat zal niet voor alle oud-collega’s van Kikkert een genot zijn.

De universele boodschap ten spijt – iedereen staat er alleen voor in het leven, hoeveel relaties je ook hebt – was het soms moeilijk om sympathie op te brengen voor de ik-gerichte journalist. Al is je huwelijk moeizaam, je hóeft niet als troost achter de appelronde billen van een willige collega kruipen, terwijl je vrouw met bevallingscomplicaties in het ziekenhuis ligt. En Asses gestrooi met citaten uit ‘The Godfather’ werkte op den duur net zo op mijn zenuwen als op die van Hanne en Mette.

Dat geldt ook voor de vele verwijzingen naar andere kunstzinnige uitingen (Garp, Springsteen, Herman Brood en Tab Benoit) en de kennisweetjes van Hanne (van aardappels, tweekleppige mosselen tot Japans armworstelen). Het had allemaal wat minder gemogen. De gretigheid van de beginneling misschien?

Gelukkig kan Kikkert schrijven, zijn vergelijkingen (‘Ik voelde me een afgekloven bot, waar nog geen straathond aan wilde likken’) en de humor en ironie maken veel goed (‘Het maakt niet uit of je door Freud of door Steiner gebeten wordt’ zegt Asse als het om een nieuwe therapie voor zijn ingestorte vrouw gaat). Hotel California lezen is daardoor geen straf en maakt nieuwsgierig naar een opvolger. En dat mag best een onsje minder zijn.

De Wereld Online, 24 juni 2016

http://dewereldonline.nl/2016/06/24/679/

Titel: Hotel California
Auteur: Jan Kikkert
Verschenen in: 2016
Laatste editie: 12 mei 2016
Verschenen bij: Uitgeverij Aspekt B.V.
http://www.uitgeverijaspekt.nl/
Aantal pagina’s: 226
ISBN: 9789461539076
Genre: Literatuur & Romans

http://jankikkert.com/bio/