Ellen Groeneweg – Kunstenaarsinitiatief in het hart van de Indische buurt

30 maart 2015

BEELDENDE KUNST – Een tip van een kennis bracht mij na 22 jaar weer naar mijn oude buurt op weg naar PS Projectspace in de Madurastraat. PS staat voor ‘public- and private space’, een kunstenaarsinitiatief van eigenaar Jan van der Ploeg en assistente Cindy Moorman. De expositieruimte van PS Projectspace is gevestigd in een voormalige, meer dan honderd jaar oude, openbare school waar naast Jan meerdere kunstenaars hun atelier hebben.

Al fietsend onder het viaduct van het Muiderpoortstation door naar mijn afspraak komen er bij mij allerlei herinneringen naar boven. Via een scherpe bocht naar links kom ik dichtbij de 2e Atjehstraat langs waar ik 7 jaar in een bedrijfspand heb gewoond met voor mijn atelier en achter mijn woning. In de jaren tachtig was het een achterstandswijk met veel burenruzies en criminaliteit. Na zoveel jaren weer voet in de buurt te zetten zag ik dat een gedeelte van de oude huizen op de hoek van de 2e Atjehstraat was afgebroken. Een nieuw woningcomplex gaat er voor in de plaats komen met de veelbelovende sprookjesachtige naam ’De Smaragd’. De buurt is er door de jaren heen beter uit gaan zien door de vele gerenoveerde huizen, straten en nieuwe kunstenaarsinitiatieven. Een bekend verhaal is dat het beroemde Engelse kunstenaarsduo Gilbert en George in de jaren tachtig in Londen in een achterstandswijk zijn gaan wonen. Door hun gewaagde initiatief zijn er vele andere kunstenaars en ondernemers zich daar toen eveneens gaan vestigen: de wijk werd snel populair.

PS Projectspace
Ik arriveer op de plaats van bestemming en zie van buiten het schoolgebouw een hel verlichte expositieruimte van PS Projectspace waar je door de hoge ramen net naar binnen kan kijken. Bij mijn binnenkomst vertelt Jan dat hij voorheen 15 jaar lang exposities in zijn benedenhuis aan de Leidsekade heeft gehouden. Zonder zijn eigen werk te laten zien was zijn huiskamer een expositieruimte. Naast vele andere kunstenaars waren beroemdheden zoals Donald Judd, Han Schuil en Rob Scholte zijn exposanten.

Een werk van Charlott Weise

Jan: ‘Al 25 jaar heb ik mijn atelier op de bovenverdieping in dit schoolgebouw. Drie jaar geleden kwam het benedenatelier van een kunstenaar vrij wat vroeger de voormalige directeurskamer was. Dat gaf mij de gelegenheid er een expositieruimte voor PS van te maken. Het was een hele klus de oude lambriseringen, de vele verfresten op de muren en vloer en verouderde kabels te verwijderen. Ik heb de wanden opnieuw gestuukt en helder wit geverfd.’

Het is geen grote ruimte maar door de hoogte van de wanden van meer dan vier meter oogt het groter en het licht straalt je tegemoet. Cindy: ‘Al drie jaar organiseren we een Art for Breakfast. Een initiatief van acht instellingen op het gebied van hedendaagse kunst in Amsterdam Oost om buurtbewoners meer te betrekken bij het kunstgebeuren. We nodigen iedereen uit een ontbijt met ons te delen in combinatie met een mooie tentoonstelling. We hebben gezamenlijk een handzame kaart laten maken die de kunstroute aangeeft. Afgelopen jaar hebben we honderden Turkse broodjes geserveerd, zoveel bezoekers hebben we gehad.’

Kleurrijke wandschilderingen
Jan van der Ploeg is kunstenaar van monumentale wandschilderingen. Hij is in 1985 afgestudeerd aan de Rijksacademie van Amsterdam en heeft in 1990 de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst gewonnen. Hij is in 1999 begonnen met PS en organiseert, naast zijn eigen werkzaamheden, tentoonstellingen. Jan heeft vele exposities van zijn werk in gerenommeerde galeries in Amsterdam en het buitenland en voert vele grote opdrachten uit. Zijn werk was onlangs te zien in Arti et Amicitiae aan het Rokin. Een duotentoonstelling met wandschilderingen van Jan en schilderijen van wijlen Kees Verwey. Jan gebruikt de muur als canvas, zijn indrukwekkende wandschilderingen hebben een schitterend kleurenspel en geven een gevoel van schoonheid. De subtiele en nauwkeurige kleurverhoudingen van de verfbanen op de wanden van kantoorgebouwen of bij particulieren veroorzaken bewegingen die verwarring te weeg brengen waar binnen en buiten zich bevinden. Ramen, deuren en lijsten worden veelal in het schilderwerk opgenomen. Hij creëert hiermee een utopisch universum van kleuren en tegenstellingen.

Menselijke sculpturen
Cindy Moorman is in 2006 afgestudeerd aan de St. Joost in Breda en ontving in hetzelfde jaar een stipendium van het Fonds voor Beeldende Kunst. Zij fotografeert, tekent, maakt video’s en organiseert aan de hand van dit materiaal haar performances. Cindy is gefascineerd door de dualiteit en de oneindige frictie van de mens tussen haar sociale en individuele positie.

Een aantal performances van haar zijn opgebouwd uit figuranten van acrobaten, kunstenaars en acteurs. Net als in een circus vormen ze menselijke sculpturen, stapelingen van heel hoog tot laag op de grond. Sommige foto’s van deze performances lijken net momentopnames van een moderne dansvoorstelling. De kracht van de groep, het verbindende element, de noodzaak van overgave hieraan, maar ook de kwetsbaarheid door deze verbondenheid, zijn thema’s die door haar werk lopen.

Bij een andere performance heeft Cindy in de toren van het van Abbe Museum een muziekstuk aten horen van zestien zangers. De stemmen van de zangers versmelten voor acht minuten in één groot muziekakkoord. Door de meditatieve klanken overstijgt de muziek de ruimte maar ook de zanggroep. Komend jaar is ze gevraagd voor een opdracht voor de Oude Kerk in Amsterdam in verband met ‘de Nachtelijke Dwalingen’, dat als onderwerp de verscholen, vergeten of obscure elementen van de Wallen heeft.

Samenwerkingsverband
Jan: ‘PS heeft sinds 1999 al meer dan 90 tentoonstellingen georganiseerd in binnen- en buitenland en is uitgegroeid tot een levendig en actief netwerk van kunstenaars en geïnteresseerden. Sinds PS in de Madurastraat is gevestigd helpt Cindy mij bij de organisatie ervan, doet de PR en houdt de agenda bij. En verder het ordelijk laten verlopen van mijn grote opdrachten voor instellingen en bedrijven’.

Expositie Charlott Weise
Tot en met 3 mei is er een solo-expositie gaande met de titel ‘Paaren’ van de veel belovende jonge Duitse schilderes Charlott Weise (1991). Vorig jaar afgestudeerd aan de Rietveld Academie en nu deelnemend aan De Ateliers in Amsterdam.

meer info
http://www.psprojectspace.nl
info@psprojectspace.nl

http://www.oost-online.nl/index.php/cultuur/cultuur-en-meer/culuur-en-meer/3188-kunstenaarsinitiatief-in-het-hart-van-de-indische-buurt

1 Comment

  1. Goedendag,

    Mijn naam is Lida Geers en ik schrijf in de IJopener, een magazine dat vijf keer per jaar verschijnt. De IJopener wordt gratis bezorgd op IJburg, Indische Buurt, Oostelijk Havengebied en Zeeburgereiland. In ieder blad interview ik een kunstenaar, of schrijf ik iets over kunstenaars. Tijdens mijn zoektocht op internet vond ik PSprojectspace en het lijkt me leuk om daar iets over te schrijven.Ik heb u al een email gestuurd, maar misschien is dit beter. Vandaar.

    Mogelijk dat u het ook een goed idee vindt dan kunnen we een afspraak maken voor een interview, plus foto’s.

    De tijden dat ik beschikbaar ben zijn:

    Dinsdag 1 mei vanaf 10.30 uur
    woensdag 2 mei vanaf 10.30 uur
    donderdag 3 mei vanaf 10.30 uur

    Het interview duurt meestal ongeveer twee uur.

    Hopelijk kunnen we een afspraak maken.

    Met vriendelijke groet,

    Lida Geers

    Als u de IJopener nog nooit gezien heeft kunt u of een blad halen bij de boekhandel in de Javastraat of naar archief
    gaan op http://www.ijopener.nl

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.