Dominic Schijven – De gele, blauwe en rode muren van de Grote Kerk worden in juli weer wit geverfd

Alkmaar – De geel, blauwe en rode muren van de Grote Kerk van Alkmaar worden weer als vanouds wit geverfd. Zodra de fototentoonstelling van fotograaf Hellen van Meene er op 7 juli opzit, worden de voor haar expositie gekleurde muren meteen aangepakt.

Er wordt dan opnieuw overheen geschilderd“, zegt Jos Krieckaert van Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken, eigenaar van de kerk. Dat het meteen gebeurt – in plaats van na augustus, zoals eerder verwacht – betekent niet, dat er een acute noodzaak is. “Dan is het maar achter de rug.” Er is geen beschadiging geconstateerd, zegt hij.

Er was ophef met de start van Van Meenes expositie 28 maart. Voor haar fotografie had ze de kerkmuren geverfd in verschillende felle kleuren. Stichting tot Behoud en organisator De Vest hadden de gemeente er niet over geïnformeerd. Die was niet blij. ’Het is verboden om zonder omgevingsvergunning een project uit te voeren dat een rijksmonument aantast’, was de boodschap van de gemeente.

Spijtbetuigingen volgden. Krieckaert blikt terug. ,,’t Is gebeurd. Na overleg is het opgelost. En het is nu precies, zoals we het al van te voren wilden doen. We hebben ervan geleerd, dat het zaak is met z’n allen elkaar goed op de hoogte te houden.’’

Silicaat verf

In juli begint het werk met een speciale silicaat verf. Restauratiebouwkundige en technisch adviseur Anne Pauptit van Stichting tot Behoud licht toe. “Het is een damp open verf. Het is zaak dat vochttransport niet wordt belemmerd. Dat is belangrijk omdat er anders vocht in de muren komt. Als vocht blijft hangen gaan er zich blazen vormen en als je pech hebt ontstaat er schade aan het stucwerk.”

Als de kleuren op de muren blijven is er overigens geen risico op beschadiging, volgens Pauptit. “De gekleurde verf is ook silicaat. Er is van te voren over nagedacht. Was de angst voor schade onterecht? Het is goed, dat mensen zich er druk om maken.”

Bij schade was het hoe dan ook lastig geweest om de precieze oorzaak te achterhalen. “Het kan ook door bijvoorbeeld zout of vochtproblemen komen, die er al zaten. De precieze oorzaak achterhalen zou een reusachtige opgave zijn. Het is heel moeilijk om iets te isoleren. Dan heb je het over tienduizenden euro’s om te beginnen. Nu zijn er geen extra kosten.”

Na het schilderen wordt de staat van de muur nog ’gemonitord’ door Stichting tot Behoud. Dat houdt in, dat ze om de zoveel tijd simpelweg kijken, of ze iets zien aan de muren. “Of er toch schade is, kun je nooit honderd procent uitsluiten.”

Alkmaarse Courant, 21 juni 2019, 16:26

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190621_72594000/de-gele-blauwe-en-rode-muren-van-de-grote-kerk-worden-in-juli-weer-wit-geverfd

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hellen+van+Meene
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+tot+Behoud+van+Monumentale+Kerken