Ronald Boutkan – Raad van 31 met 19 nieuwe gezichten + Delano Weltevreden – ’Beter’ verwacht binnen een maand nieuw college + LOS Den Helder – Assorgia verwacht snel nieuwe coalitie

Raad van 31 met 19 nieuwe gezichten

Den Helder – De nieuwe gemeenteraad van Den Helder telt heel veel ‘nieuwe’ gezichten. Nieuw tussen aanhalingstekens, omdat sommige nieuwkomers tegelijkertijd ook oudgedienden (zoals Henk Mosk, D66 en Rogier Bruin, VVD) of ex-wethouders (zoals Pieter Kos, Edwin Krijns en Geurt Visser) zijn.

Toch komt er vanaf eind volgende week een raad waarin de meerderheid de afgelopen jaren niet als raadslid (of zelfs politiek) actief was.

De nieuwkomers zijn:
Harmen Krul en Fotigui Camara (CDA)
Vincent van den Born, Leo van Esdonk en Frank Feeburg (PVV)
Marije Boessenkool (GroenLinks)
Remco Duijnker en Ilse Kootkar (Seniorenpartij)
Paul Houben, Bouke Niggendijker en Eli Saliha (Beter voor Den Helder)
Pieter Kos en Suzanne Wisgerhof (Stadspartij)
Petra Bais en Rogier Bruin (VVD)
Monica Anthonijsz (PvdA)
Henk Mosk (D66)
Geurt Visser (Gemeentebelangen)
Hans van Donkelaar (ChristenUnie)

En dan melden we in bovenstaand rijtje nog niet eens dat Frans Klut over een jaar het veld moet ruimen, omdat D66-kandidate Esther Scholten er pas over een jaar in komt. Ook keert Edwin Krijns (CDA) terug in de raad, nadat hij in de vorige periode het raadslidmaatschap vrij vlot kon inwisselen voor de positie van wethouder. Een enkeling was verder al wel binnen de partij actief, bijvoorbeeld als commissielid (zoals Boessenkool), maar op de oud-wethouders en herintreders na blijft nog wel een hele grote groep echte nieuwkomers over. Goed voor een fris geluid en nieuwe politieke daadkracht? Of gewoon teveel onervarenheid?

Den Helder Actueel, 24 maart 2018 – 07:52

Reacties:

Dick Berts
24 maart 2018 at 08:41
Een ervaren of een onervaren schaapskudde maakt niet veel uit. De politiek is doodziek. In Den Haag zit nog maar EEN echt goed kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Ook de nieuwe gemeenteraad gaat weer een slappe bende zijn, die geen einde zal durven maken aan de vriendenrepubliek Den Helder, waarin een paar doodenge figuren elkaar permanent de bal toespelen. Azijnpisser? Negatief? Nee, de boel moet hier gewoon uitgemest worden.

Gekke Henkie
24 maart 2018 at 10:41
Volledig mee eens, mijnheer Berts. Echter, de boel uitmesten is ook maar een tijdelijke oplossing: voor je het weet is het opnieuw een zwijnenstal!
U draait vast lang genoeg mee om te weten dat je mag hopen op het goede in de mens, en dat je het soms ook aantreft, maar dat je er beter niet teveel van kunt verwachten: de kans op teleurstelling is te groot. En aangezien politiek mensenwerk is….

Hans
24 maart 2018 at 14:12
Dick, gewoon bordjes N9 of N99 volgen. Het van de zijlijn roepen gaat je makkelijk af, maar ik heb je naam bij geen een politieke partij gezien. Zelfs niet gebruik gemaakt om zelf een partij op te richten ( zal wel teveel moeite kosten)

Dick Berts
24 maart 2018 at 15:42
De beste stuurlui staan aan wal, waar ze door hard te schreeuwen de stranding van veel schepen wisten te voorkomen.

flipfluitketel
24 maart 2018 at 15:50
“het is gemakkelijk om te zeggen hoe iem. zou moeten handelen of om kritiek uit te oefenen, wanneer men zelf niet voor de moeilijkheid staat”. Het spreekwoord is een sneer aan het adres van de betweters: de beste stuurlui is spottend bedoeld.

Dick Berts
24 maart 2018 at 16:08
Zou het beter met Den Helder gaan, als we de paar onafhankelijke mensen hier, die nog een beetje kritisch vermogen hebben, de stad uit sturen?

fFred
24 maart 2018 at 08:59
Kijk maar naar het doorschuifloket D66. Poppetjes worden gewoon vervangen, om het ingezette (doordram) beleid te kunnen blijven volgen.

Judge X
24 maart 2018 at 10:02
D66 is gehalveerd en de Stadspartij is kort gewiekt.
Één van de lichtpuntjes in de nieuwe raad is, dat een minieme meerderheidssteun voor de oude coalitie, nu omgezet ‘kan’ worden in een minieme tot iets grotere meerderheidssteun, voor een coalitie waar in ieder geval VVD,D66 en ‘mogelijk’ PvdA geen deel meer van uit maken.
De burger bepaald, de politiek vertaald”, CDA-Harmen Krul mag het binnenkort laten zien.

Deze verkiezingsuitslag is verwijtbaar aan 51,4% stemgerechtigden die niet kwamen opdagen en aan hen die ze niet kon overtuigen dat wel te doen.

Nico de Vos
24 maart 2018 at 09:34
Ook nu blijft het negativisme hoogtij vieren. Geef de nieuwe raad nu eens het voordeel van de twijfel. Veel koppen van jut zijn uit de raad verdwenen en nieuwe mensen hebben hun intrede gedaan. Door de opstelling van bovenstaande heren wordt onmiddellijk de toon gezet. Van mij krijgt de nieuwe raad de kans te bewijzen dat het anders kan. Ik hoop van anderen ook.

fFred
24 maart 2018 at 11:48
Wie ???? bedoeld u ? Niemand hierboven , noemt namen. Alleen partijen worden genoemd.

Bert de Jong
24 maart 2018 at 12:45
Eens met Nico de Vos .Als je mensen geen vertrouwen geeft kun je net zo goed je eigen eilandje bezetten tussen Den Helder en Tessel . Daar zijn genoeg luisteraars en genoeg ruimte voor gelul in de ruimte

fFred
24 maart 2018 at 13:03
Ook voor u , wie , welke mensen worden niet vertrouwt ? er worden hier tot nu toe geen namen genoemd ..

Dick Berts
24 maart 2018 at 16:14
In Den Helder zal de keizer altijd naakt over straat blijven gaan, omdat het kleine jongetje dat een poging doet om in de waarheid te leven, hier een draai om zijn oren krijgt, om vervolgens als negatieveling de stad uit gestuurd te worden.

Judge X
24 maart 2018 at 17:44
Hopelijk zitten we in een positieve periode van politieke transitie; de commentaren vandaag in DWOZ wezen in die richting en de tijd zal het dus leren.
Over 4 jaar gaan we voor de gemeenteraadsverkiezingen weer naar het stemlokaal. 😉
ukkels
25 maart 2018 at 17:01
en dan stemmen we weer allemaal op de stadspartij om dat beter voor assorgia het dan heel slecht gedaan heeft

fFred
25 maart 2018 at 17:17
Welke stadspartij ? Zijn die er nog dan ?

https://denhelderactueel.nl/2018/03/raad-van-31-met-19-nieuwe-gezichten/

’Beter’ verwacht binnen een maand nieuw Helders college

Binnen een maand is er een nieuw college. Daar gaat Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder van uit.

Hoewel zijn partij met zes zetels de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen is, is het volgens Assorgia best mogelijk, dat zijn partij maar één of misschien geen enkele wethouder levert. “Die nul zetels moet je natuurlijk niet letterlijk nemen,” zegt Assorgia in een toelichting. “Wat ik bedoel is, dat wij heel ver willen gaan in het tegemoet komen van onze politieke partners.”

CDA (vijf zetels) en BvDH voeren aftastende gesprekken voor samenwerking. BvDH vindt, dat burgemeester Koen Schuiling op een aantal vlakken tekort is geschoten. Assorgia noemt onder meer het lobbyen voor een betere bereikbaarheid van Den Helder.

De nieuwe politiek leider van CDA, Harmen Krul, heeft zaterdag op LOS radio herhaald, dat het aan de stoelpoten van de burgemeester zagen wat zijn partij betreft niet aan de orde is. “Als er iets gebeurt, staat het CDA naast de burgemeester.”

Noordhollands Dagblad, 25 maart 2018, 12:58

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Zo, weer is mijn reactie verdwenen. Ging o.a. over het doordrukken van een coffeeshop, mede door het CDA, en de partijdige burgemeester. En een niet objectieve krant. Tja, dat mag niet, hè. Zal wel weer een technische fout zijn, die alsmaar niet wordt gevonden.

Arie A A Ruiter · Den Helder
Is reactiegummer een nieuwe functie bij het plaatslijke sufferdje?

Harmanus J Johansen · Founder bij Zelfstandig
Veel succes , de intenties zijn goed.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Wat zijn het toch een stelletje laffe honden bij deze kut krant geen wonder dat ze weinig abbonees hebben .
Als je hier op dit forum je mening deelt en het valt niet in hun straatje dan wordt deze verwijderd ..
Maar ja we hebben gelukkig nog Facebook .

George Bethlehem · Den Helder
Ook daar kan de beheerder reacties verwijderen

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/verkiezingen-den-helder/artikel/beter-verwacht-binnen-een-maand-nieuw-helders-college

Assorgia verwacht snel nieuwe coalitie, met CDA

Den Helder – In het LOS/DHA-radioprogramma De Week op Zaterdag (DWOZ) blikten Helderse lijsttrekkers zaterdag terug op de verkiezingen van 21 maart. Iedereen loopt over van goede bedoelingen: samenwerken, verbinden en luisteren naar de kiezer. “Want die is de baas”, aldus Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder.

Zijn partij is met zes zetels de winnaar van de verkiezingen. “Binnen een maand treedt er een nieuw college aan”, denkt Assorgia hardop. Zonder wethouders van VVD en D66. En misschien wel zonder wethouder van Beter voor Den Helder. Ondertussen krijgt burgemeester Schuiling de raad eens kritisch in de spiegel te kijken over zijn functioneren als collegevoorzitter.

Assorgia vindt niet, dat de lokalen in Den Helder verloren hebben, terwijl lokale partijen landelijk juist vele zetels wonnen. Hij maakt een simpele optelsom: Beter voor DH is lokaal, de Seniorenpartij ook, evenals Gemeentebelangen en de Stadspartij. Dan zit je gewoon weer op 11 zetels. De voorman van Beter wil de PPV met zijn 3 zetels er ook wel bij rekenen en dan kom je al gauw in de buurt van de 15 zetels, die de lokalen sinds 2014 in de raad bezetten. “Ja, zo kan je de D66, VVD en CDA ook wel als lokaal bestempelen”, was de tegenwerping van DWOZ.

D66

Henk Mosk zag zijn partij van vier naar twee zetels terugvallen. De D66 veteraan schrijft de halvering toe aan landelijke ontwikkelingen: de afschaffing van de dividendbelasting en het raadgevend referendum. “Het moment en de wijze waarop dit gebeurde is uitermate dom”, haalt Mosk uit naar het D66 smaldeel in het kabinet Rutte III. Maar er is ook een plaatselijke reden en dat is het ‘totale gebeuren’ rond de verplaatsing van een coffeeshop uit de Koningstraat naar de Zuidstraat. De rel kostte D66 wethouder Lolke Kuipers vlak voor de verkiezingen de kop. Mosk: “Hij heeft uitstekend werk gedaan, maar hier was hij niet heel erg handig.”

Gaat Beter voor Den Helder met D66 onderhandelen over een nieuwe coalitie? Onderhandelen? Assorgia wil wel praten, maar dan niet over een wethouderszetel voor D66. Hetzelfde geldt voor de VVD. “Het zou ongeloofwaardig zijn om daarover met die twee te onderhandelen”, onderstreepte de voorman van Beter voor DH. “Wat niet wegneemt, dat we ons met hen verstaan over zaken die we gemeenschappelijk hebben. De Helderse politiek moet af van het wij-zij denken, de oppositie versus de coalitie. Goede ideeën zijn gewoon welkom.”

Henk Mosk vindt het prima en noemt het sportpark Ruyghweg als voorbeeld. De vernieuwing ervan zou gezamenlijk opgepakt kunnen worden. Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur (1 zetel) beaamt dit. Assorgia ziet wat dit betreft ook kansen wat de zorg en stedelijke vernieuwingen betreft. Deskundigen die de koppen bij elkaar steken, daar zit de winst in. “In een positieve en optimistische sfeer”, voegt Mosk er aan toe. “Geen chagrijn, maar betere omgangsvormen.”

Rechtse stad

Ook het kersverse gemeenteraadslid voor GroenLinks, Marije Boessenkool, sluit zich daar bij aan. Ze is trouwens wel wat teleurgesteld over het resultaat voor haar partij: behoud van 1 zetel, terwijl GroenLinks landelijk fors won in stedelijke gebieden. “Maar Den Helder is altijd een wat rechtse stad geweest en dat is nu niet anders”, aldus Boessenkool. Op de linkerflank zit weinig of het moet de ChristenUnie van Tjitske Biersteker zijn, die van 1 naar 2 zetels ging. Biersteker is er heel blij mee en beaamt, dat haar partij zich zal blijven inzetten voor de aarde, de schepping, de natuur en de toekomst van onze kinderen. “Als dat links is, dat heet het maar zo”, relativeert Biersteker de pluim van Boessenkool.

Remco Duijnker van de Seniorenpartij (2 zetels), met de PVV (3) en Gemeentebelangen (1) een nieuwkomer in de raad. Duijnker had gehoopt op drie zetels, maar is hartstikke tevreden over het resultaat van twee. “Wel teleurstellend voor de nummer 2 Carla van Driesten, die het qua voorkeursstemmen aflegde tegen Ilse Kootkar met haar gigantische persoonlijke achterban.”

Nieuwe coalitie

Het gesprek aan de biljarttafel in buurthuis ’t Kraainennest komt op de vorming van een nieuwe coalitie. Niemand sluit de ander uit. Maar de VVD moet, zoals gezegd, niet tuk zijn op een plek in de wethoudersploeg. Duijnker laat heel vaag doorschemeren daar wel voor in te zijn, zodat Van Driesten alsnog in de raad terugkeert. De CU wil gaan meedenken, maar acht het niet realistisch, dat met de PVV zaken gedaan kunnen worden op het vlak van vluchtelingen, armoede en sociale achterstand.

Boessenkool van GroenLinks wil ook meepraten, maar onderstreept de uitgesproken ideeën van haar partij. Daar moet ze natuurlijk wel wat van terugzien in een eventuele coalitie. Overigens hoopt ze op doorbreking van het wij-zij denken. “Hij is voor, dus ik ben tegen. Ik heb me heilig voorgenomen om daar niet aan mee te doen. GroenLinks gaat voor de inhoud, niet het persoonlijke.” En wat vindt Harmen Krul ervan, van het CDA dat nu met vijf zetels in de raad zit en daarmee de tweede fractie in grootte is. Het CDA voelt zich aan de kiezer verplicht om met Beter voor Den Helder het bal te openen. Maar Krul sluit VVD en D66 beslist niet uit.

Oppositie meenemen

Ho, ho, maar het is Beter voor Den Helder, die de uitnodigingen verstuurt. Krul beseft dit, maar praten met zijn oude coalitiegenoten moet ook mogen. “We moeten de nieuwe coalitie niet dichttimmeren, de oppositie moet je meenemen.” Maar een coalitie, die berust op een meerderheid van 31 van de 31 zetels is ook niet realistisch, stelt DWOZ fijntjes vast. “Natuurlijk niet”, zegt Assorgia, “maar vijf of zes coalitiepartners heb je al snel.”

Of Beter voor DH een of meer wethouders zal leveren is ook een open vraag. “Kan ook nul zijn”, voorziet Assorgia. Hij zegt eerst eens een paar koffieronden te gaan houden. Als eerste met het CDA. “We gaan er op basis van fiftyfifty in, met daadkracht en de wil elkaar wat te gunnen.” De voorman van Beter voor DH schat dat een nieuwe wethoudersploeg zich binnen een maand zal presenteren aan de Helderse bevolking.

Positie Schuiling

Tussen Beter voor DH en burgemeester Schuiling botert het niet. Assorgia vind, dat de eerste burger het heeft laten liggen op de (slechte) bereikbaarheid van Den Helder, het Gemini ziekenhuis en de offshore. “Als je niet presteert, dan moet je toch eens kritisch naar jezelf in de spiegel kijken”, raadt Assorgia Schuiling aan. “Wat heb ik in 8 jaar bereikt?” Assorgia weet het antwoord: “niet veel”. Hij vindt Schuiling ook geen verbinder. Harmen Krul daarentegen: “Het functioneren van Schuiling is geen punt voor de coalitieonderhandeling. Het CDA staat naast de burgemeester.”

Wat is over vier jaar een wapenfeit, wil DWOZ weten. Duijnker van de senioren: “een deugdelijk ouderen beleid”. Boessenkool van GroenLinks: “een nieuw stadhuis binnen nu en een jaar. Laat de bevolking er zich maar over uitspreken”. Biersteker van de CU: “geen armoede meer. Kinderen moeten niet in armoede opgroeien”. Beter voor Den Helder: “Zeestad exit. Het contract ermee loopt eind dit jaar af en dat willen wij niet verlengen”. Krul en het CDA zijn daar geen voorstander van. Hier ligt dus een wapenfeit, dat wellicht zwaar bevochten gaat worden.

Den Helder Actueel, 24 maart 2018 – 15:03

Reacties:

flipfluitketel
24 maart 2018 at 15:59
Toch raar dat ik er geen fijn gevoel aan over hou maar misschien zie ik beren op de weg die er niet zijn. Laat ik hopen voor Den Helder dat ik het mis heb.

Dick Berts
24 maart 2018 at 16:04
Natuurlijk wil ook ik iedereen een kans geven, dat is het probleem niet. Het echte probleem is de ondergang van ons politieke systeem. Welk normaal mens wil er nou nog de politiek in? Carlo Assorgia houd ik zeker voor een normaal mens en Harmen Krul ook. Maar Harmen is zo jong en zo onervaren. Hij begrijpt totaal niet wie Schuiling en Zeestad echt zijn en denkt dat alles goed komt als je maar gezagsgetrouw bent. Arm Den Helder….

Dick Berts
24 maart 2018 at 18:03
Ja,de azijnpisser des vaderlands ziet ook lichtpuntjes. Voor mij is dat vooral Carlo Assorgia. Carlo is geen heilige en hij zit met zijn zakelijke belangen in een moeilijke positie. Maar Assorgia is een bruggenbouwer en een man met een goed hart, die ik absoluut vertrouw. Als hij doorgroeit -en die potentie heeft hij zeker- dan zou er in de toekomst wel eens een formeel Assorgiaplein kunnen komen. Vergelijkbaar met de Wibautstraat in Amsterdam. Zet hem op Carlo, zelfs de vermeende azijnpissers steunen je! Maar kijk uit met de Woningstichting…..

Henk van Kuijk
24 maart 2018 at 18:05
Een uitstekende uitzending van de LOS, met heldere vragen, en goede samenvatting hier. Wel jammer dat de actuele kwestie uitzetting Rob Scholte werd overgeslagen: “Mag de ME hem komen uitzetten?” Verder: GroenLinks zat in het college, diende de wens van de kiezer in 2014 te respecteren: geen nieuw stadhuis (beperkte aanpassing huidige stadhuis). Met een referendumvoorstel is GroenLinks gaan zwalken, mede de oorzaak van 1 zetel. En, GroenLinks vindt de burgemeester goed. Wat hij niet is. Iedereen omzeilde wel zijn VVD-functioneren…. het blijft politiek, nietwaar? En hr Assorgia, het “rugzakje” van Geurt Visser is hem zonder hoor en wederhoor en bewijs bezorgd, door een meerderheid in de Raad, plus burgemeester. Dat mag hem niet worden aangerekend.

Judge X
24 maart 2018 at 20:09
Streep er onder, frisse start en dat geldt ook voor dromer/ras opportunist Geurt Visser; “nieuwe ronde, nieuwe kansen”.
Een aantal van Flip’s beren doemden al even op in DWOZ ….; soms kun je een beer handelen; soms kun je om de beer heen laveren; soms moet de beer verstandig zijn en wegwezen; en soms moet je in vereniging over de beer heen walsen – jammer voor de beer.

Stefan
25 maart 2018 at 12:06
Wat waren de wapenfeiten van Geurt Visser. als wethouder, dat vraag ik me af.

Henk van Kuijk
25 maart 2018 at 12:46
De algemene financiën waren op orde. Hij overlegde netjes met Scholte. Wapenfeiten overige wethouders: Financiëel fiasco Schouwburg, idem Kooyhaven, doordrukken coffeeshop, geen idee over gat schouwburg, afbreken goede gebouwen, geen oplossing Scholtemuseum, niet uitvoeren aanpassing huidige stadhuis, aftreden VVD wethouder, aftreden D66 wethouder, wegsturen collega zonder hoor en wederhoor.

Stefan
25 maart 2018 at 14:18
Goh indrukwekkend.

Glijn
25 maart 2018 at 12:11
In feite is de positie van de burgemeester onmogelijk geworden.
Het CDA kan dan wel naast de burgemeester gaan staan maar gaat dan voorbij aan enkele belangrijk punten.
De burgemeester brak 3 jaar geleden de coalitie met een anonieme brief tegen Geurt Visser.
6 leden van de Stadspartij gingen mee, 5 verzetten zich ( Beter voor Den Helder ) en werden uit de partij gezet.
Nu na de verkiezingen is Beter voor Den Helder de grootste 6 zetels, van de Stadspartij is niemand meer over en het leidend voorwerp ( Geurt Visser ) is terug in de raad.
De krediet van deze burgemeester is op.

Joop vd werf
25 maart 2018 at 19:19
Als deze burgemeester karakter heeft, zou ik de eer aan mezelf houden.
En gewoon als een echte kerel( of als vrouw) de eer aan mijzelf houden, en mijn ontslag indienen.

Hijneken
25 maart 2018 at 22:47
Henk Mosk zag zijn partij van vier naar twee zetels terugvallen. De D66-veteraan schrijft de halvering toe aan landelijke ontwikkelingen: de afschaffing van de dividendbelasting en het raadgevend referendum.

Wat mij betreft mag D66 helemaal verdwijnen, ze voegt niets toe.

fFred
26 maart 2018 at 12:55
Dat is bekend van D33. Altijd is er iets , of heeft iemand anders het gedaan bij deze club . Nooit eens de hand in eigen boezem steken. Altijd maar dat wijsvingertje bij deze doordram partij.

Hijneken
maart 2018 at 14:20
Dat is een goeie Fred!

D33 😉

Henk van Kuijk
27 maart 2018 at 01:11
Bodelo, zijn taak van het stadhuis?? Hij zat met drie wethouders en een burgemeester die helemaal niks wilden met aanpassing, renovatie of wat dan ook, alleen nieuw bouwen. Dan kan je niks. Er moest zelfs een raadscommissie aan te pas komen om uitvoering van renovatie te regelen, een gotspe, een college dat een raadsbesluit niet wil uitvoeren treedt normaal af.

https://denhelderactueel.nl/2018/03/assorgia-verwacht-snel-nieuwe-coalitie-met-cda/