Delano Weltevreden – ’Huh, alles doet ’t’ in stadhuis

’Huh, alles doet ’t’. Menig ambtenaar moest die verbazing toch even kwijt op de eerste werkdag in het nieuwe onderkomen van de gemeente op Kooypunt, in het gebouw van de Rabobank.

Het was ook geen sinecure. Op donderdag 12 juli namen de meeste ambtenaren afscheid van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 in Den Helder. Sommigen hebben er tientallen jaren gewerkt. De verhuizers namen alles mee naar het Rabogebouw. Op maandag 16 juli konden de meeste ambtenaren, net als burgemeester en wethouders gewoon aan de slag op hun nieuwe werkplek.

“Collega’s hadden verwacht, dat de ict misschien zou haperen,’’ zegt Reinout Schaatsbergen. Als manager dienstverlening was hij verantwoordelijk voor de verhuisoperatie. ,”Natuurlijk moest er veel gebeuren. Maar het is goed te organiseren als je goed luistert naar wat mensen zeggen. We hebben bijvoorbeeld geen bureaus meer met ladeblokken. In de voorbereiding vroegen mensen zich af waar zij dan hun portemonnee of tas moesten laten. Per vleugel hebben we lockers geplaatst, waar zij persoonlijke spullen in kwijt kunnen.’”

In verband met de verhuizing moesten de ambtenaren grote schoonmaak houden aan de Bijlweg. In het ’nieuwe’ gemeentehuis heeft iedereen maar een halve meter kastruimte. “Meer heb je vaak niet nodig’”, weet Schaatsbergen. ,”Als mensen meer ruimte hebben, gaan ze die ook vullen.” Er is ook gezorgd voor koffiemachines met bonen. “Bewust. Als je medewerkers goed faciliteert, laat je zien dat je hen serieus neemt. Daar hoort een knappe kop koffie bij.”

De gemeente huurt de tweede, derde en vierde verdieping van het Rabogebouw. Het zou eigenlijk tijdelijk zijn, voor de duur van de inmiddels afgeblazen renovatie van het stadhuis aan de Bijlweg. Het vorige college besloot toch tijdelijk te verhuizen, omdat die locatie niet geschikt werd geacht om de ambtenaren veel langer in onder te brengen. Alleen de publieksdiensten zitten er voorlopig nog. Ook vergadert de gemeenteraad daar. Hoe tijdelijk tijdelijk is, hangt af van politieke besluitvorming.

Het ’nieuwe’ gebouw is een verademing om in te werken, vinden ambtenaren: de uitstraling past bij de gemeente, de klimaatbeheersing is dik in orde en in het pand zijn allerlei duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Onder andere zonnepanelen en verlichting die op sensoren is aangesloten. ,,Dit gebouw heeft energielabel B’’, weet Schaatsbergen. “Als je van je burgers vraagt om de stap naar meer duurzaamheid te zetten, moet je als gemeente het goede voorbeeld geven.”

Entree

Bezoekers valt meteen de aangenaam ingerichte entree op de begane grond op. De receptionistes van de Rabobank ontvangen ook bezoekers van de gemeente. De gemeentelijke kantine heet nu het werkcafé. Medewerkers van Rabo en de gemeente maken daar gebruik van. Ambtenaren kunnen er niet-vertrouwelijke gesprekken voeren als de overlegruimtes bezet zijn. Ook kunnen zij daar een paar uurtjes werken op hun draagbare computer. De aparte kantoortjes hebben plaats gemaakt voor kantoortuinen waar iedereen een beschikbare flexwerkplek kan claimen.

“Het is hier heel aangenaam werken”, zegt communicatieadviseur Nies Schellinger. Haar collega Joyce in ’t Veld had twijfels over het werken in een kantoortuin. ,”Maar het valt mij alles mee. Het is helemaal niet rumoerig of zo.’”

Of zij het oude gebouw mist? ,,Nee, helemaal niet. Ik mis wel de collega’s die daar zijn achtergebleven.’’

Ook Reinout Schaatsbergen is blij met het nieuwe onderkomen.”Als ik in het stadhuis sollicitatiegesprekken had, liep ik bij wijze van spreken met het schaamrood op mijn kaken met kandidaten rond.” In het stadhuis hangen foto’s van diverse Helderse plekken. Gemaakt door fotograaf Rob Schippers die ook bij de gemeente werkt. ,,Zodat onze medewerkers elke dag kunnen zien waar zij voor werken.’’

Noordhollands Dagblad, 3 augustus 2018, 17:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/huh-alles-doet-t-stadhuis

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=stadhuis