Delano Weltevreden – Dag van de waarheid strijd Rob Scholte + Twaalf jaar strijd

Dag van de waarheid strijd Rob Scholte

Den Helder – Morgen, woensdag 18 september, worden de belangrijkste uitspraken verwacht in de slepende juridische strijd tussen kunstenaar Rob Scholte en de gemeente Den Helder.

Het gaat om vragen, die de gemoederen in de gemeente Den Helder al langere tijd in hun greep houden: mocht de gemeente huurder Rob Scholte uit het Rob Scholte Museum zetten, omdat hij zijn energierekening niet had betaald? En moet bouwbedrijf A. Tuin BV, de nieuwe eigenaar van het voormalige postkantoor, Scholte weer als huurder tot het pand toelaten? Want koop breekt geen huur, stellen de advocaten van Scholte.

Wat als? Wat als de gemeente en Tuin winnen. En wat als Rob Scholte aan het langste eind trekt? Als de gemeente en Tuin winnen, zal vanuit het Helderse stadhuis ongetwijfeld worden geroepen, dat het stadsbestuur er altijd al van overtuigd was, dat Scholte fout zat.

Advocaatkosten

En dan zullen weinigen nog klagen over de ruim 300.000 euro aan advocaatkosten, die de gemeente inmiddels heeft moeten ophoesten, om deze juridische strijd te voeren.

En als Tuin wint kan het bouwbedrijf rustig doorgaan met het ontwikkelen van luxe appartementen in het naoorlogse pand.

Maar wat als de rechter zegt, dat Tuin de kunstenaar als huurder moet of had moeten accepteren? Vanwege asbestsanering zijn alle ramen uit het gebouw gesloopt en is het van binnen ook niet meer bewoonbaar. Terugkeren in het pand is dus lastig. De advocaten van Scholte zullen dan waarschijnlijk een schadeclaim indienen bij de ontwikkelaar.

Als Scholte van de gemeente wint zijn de rapen helemaal gaar. De door Scholte en diens advocaten meermalen aangekondigde torenhoge schadeclaim zal dan niet lang op zich laten wachten. Voor de door miljoenenbezuinigingen geplaagde coalitie, die de kwestie heeft geërfd van het vorige college, zal dat een bittere pil zijn.

Helderse Courant, 17 september 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Twaalf jaar strijd

Morgen is het de dag van de waarheid in de slepende juridische strijd tussen beeldend kunstenaar Rob Scholte en de gemeente Den Helder. Een overzicht van wat de afgelopen jaren is gebeurd.

November 2007: Het leegstaande postkantoor bij het treinstation in het centrum van Den Helder moet worden omgevormd tot broedplaats voor kunstenaars.

Mei 2008: Kunstenaar Rob Scholte vestigt zijn atelier in het postkantoor.

Juli 2008: Het gemeentebestuur van Den Helder vindt de locatie van het postkantoor het meest geschikt voor een nieuw stadhuis.

November 2008: Het naoorlogse pand moet worden gesloopt. Er moet een zeven verdiepingen tellend stadhuis voor in de plaats komen.

Juli 2013: Scholte opent zijn Rob Scholte Museum in het postkantoor.

Teruggedraaid

Februari 2014: Terwijl het protest van burgers tegen het stadshuisplan groeit, besluit een nipte meerderheid van de gemeenteraad. dat er op de plek van het postkantoor een nieuw stadhuis moet worden gebouwd. Kort daarna, na de gemeenteraadsverkiezingen, wordt dat besluit door de nieuwe coalitie teruggedraaid.

Augustus 2014: Het nieuwe gemeentebestuur staat positief tegen het plan van Scholte om een permanent museum voor moderne kunst in Den Helder te vestigen. Hij moet met een doorwrocht plan komen.

November 2014: Scholte presenteert zijn plan. Het museum hoeft Den Helder geen cent subsidie te kosten, zegt hij. Zijn voorwaarden: gratis gebruik van het pand gedurende 25 jaar, de museale/educatieve bestemming moet in het bestemmingsplan worden vastgelegd en hij wil met zijn gezin in het voormalige postkantoor wonen.

November 2015: De gemeente wil hem het pand tegen een marktconforme prijs verkopen. Als partijen het niet eens kunnen worden, wordt het pand aan een ander verkocht.

Juni 2016: Gesprekken tussen de kunstenaar en de gemeente leveren niets op. Beide partijen geven elkaar de schuld. De gemeente maakt bekend. dat het gebouw definitief niet aan de kunstenaar wordt verkocht. Scholte moet van het stadsbestuur het pand uit.

April 2017: De gemeente zegt, dat Scholte een gebruiksovereenkomst heeft voor het postkantoor. De kunstenaar zegt, dat het een huurovereenkomst is en dat hij niet zomaar uit het pand kan worden gezet.

Het pand komt in de openbare verkoop. De kunstenaar doet een onderhands bod van 245.000 euro. De asbestsanering van enkele tonnen wil hij zelf betalen. De gemeente wijst het bod af. Scholte mag, net als andere gegadigden, meedoen aan de openbare inschrijving.

Oktober 2017: Rob Scholte krijgt van de voorzieningenrechter gelijk: hij heeft een huurovereenkomst, omdat de gemeente een tegenprestatie van hem verlangde.

Hoger

November 2017: Er is een hoger bod op het postkantoor. Van het Helderse bouwbedrijf A. Tuin BV.

De gemeente vraagt bij het gerechtshof in Amsterdam een spoedprocedure aan over de vraag, of Scholte uit het pand gezet mag worden.

Gesprekken tussen Scholte en de gemeente lopen op niets uit. Advocaat Benno Friedberg, die namens de kunstenaar onderhandelt, zegt dat de stadsadvocaat Scholte een wurgcontract aanbiedt. De kunstenaar moet binnen een week zes ton op tafel leggen. Als hem dat niet lukt, moet hij het pand uit. Omdat Scholte niet akkoord gaat, gaat de gemeente met Tuin verder. Friedberg spant een rechtszaak aan over de handelwijze van de gemeente.

Maart 2018: Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt, dat Rob Scholte uit het postkantoor moet, omdat hij de gemeente nog bijna 20.000 euro aan energiekosten moet betalen. Als hij niet zelf vertrekt, mag de gemeente hem uit het pand laten zetten. Scholte is niet van plan zelf te vertrekken.

April 2018: De gemeente werkt in het diepste geheim aan een plan om Scholte uit het gebouw te zetten. Op 17 april zet een deurwaarder, bijgestaan door de politie, de kunstenaar en zijn gezin uit het gebouw. Zijn inboedel en kunstwerken worden naar opslagplaatsen vervoerd. Scholte en gezin zoeken hun heil buiten Den Helder.

September 2018: De rechter bepaalt, dat Rob Scholte een huurovereenkomst had, geen bruikleenovereenkomst. Huurzaken worden door de kantonrechter behandeld. De zaak wordt naar de kantonrechter verwezen.

De gemeente zegt, dat de kunstenaar zijn inboedel mag ophalen, zo’n 800 kuub aan spullen. Scholte moet wel de opslagkosten betalen: 60.000 euro. Als hij zijn spullen niet uiterlijk 1 oktober ophaalt, worden zij verkocht. Om dat laatste te voorkomen, laat Scholte beslag leggen op de goederen. De gemeente zegt, dat hij de spullen mag ophalen zonder dat hij meteen de opslagkosten betaalt.

November 2018: In het koopcontract tussen Den Helder en Tuin staat, dat de gemeente die firma een lening verstrekt. Ongeoorloofde staatssteun, zeggen de advocaten van Scholte. Tuin en de gemeente ontkennen dat. Tuin moet het bedrag (zo’n 325.000 euro) betalen, zodra de gemeente het gebouw van asbest heeft ontdaan.

Januari 2019: De rechter oordeelt dat de gemeente Den Helder onrechtmatig heeft gehandeld door in november 2017 de onderhandelingen met Scholte af te breken en met Tuin verder te gaan. De onderhandelingen kunnen echter niet worden voortgezet, omdat het pand al aan Tuin is verkocht. De rechter is het niet met Scholte eens, dat hij al een koopovereenkomst met de gemeente had. Vanwege dat onrechtmatig handelen kondigt de advocaat van Scholte ’een gigantische schadeclaim’ aan.

Maart 2019: Den Helder biedt Rob Scholte enkele tienduizenden euro’s om af te zien van verdere rechtszaken. Advocaat Friedberg noemt het aanbod ’een fooi’.

Juni 2019: Den Helder en de firma Tuin treffen Rob Scholte in de rechtszaal. Scholte zegt, dat hij huurder is van het postkantoor en eist, dat Tuin hem de sleutel van het pand geeft. Maar volgens Tuin kan hij er niet in. Alle ramen zijn eruit en het pand is dichtgetimmerd vanwege de asbestsanering. De kantonrechter buigt zich ook over de vraag, of de gemeente Den Helder de beeldend kunstenaar terecht uit het voormalige postkantoor heeft gezet.

September 2019: Rob Scholte kan zijn advocaten niet betalen. Zij krijgen van de rechter toestemming om enkele kunstwerken, die de gemeente in beslag heeft genomen, te verkopen. Volgens advocaat Benno Friedberg is er geen sprake van ruzie met zijn cliënt en gaat alles in goed overleg.

18 september 2019: De dag van de waarheid.

Helderse Courant, 17 september 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koen+Schuiling
https://robscholtemuseum.nl/anoniem-brief-aan-koen-schuiling-en-de-fractieleiders-van-de-politieke-partijen-in-de-helderse-gemeenteraad-zomer-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-gemeente-den-helder-16-augustus-2015-maarten-hanegraaf-managementassistent-mail-aan-berts-18-augustus-2015-dick-berts-brief-aan-burgemeester-mr-k-f-schuiling-18-aug/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-de-rijksrecherche-18-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/gemeente-den-helder-ontvangstbevestiging-van-wob-verzoek-van-dick-berts-19-augustus-2015-koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-over-zijn-wob-verzoek-25-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/rijksrecherche-brief-aan-dick-berts-betreft-verzoek-tot-instellen-rijksrecherche-onderzoek-24-augustus-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-brief-aan-k-f-schuiling-22-september-2015-gemeente-den-helder-brief-aan-berts-met-ontvangstbevestiging-23-september-2015-brief-aan-berts-over-procedure-27-oktober-2015/
https://robscholtemuseum.nl/dick-berts-mail-aan-klantcontact-centrum-gemeente-den-helder-met-antwoordformulier-hoorzitting-31-oktober-2015-klantcontact-centrum-den-helder-mail-aan-dick-berts-2-november-2015/
https://robscholtemuseum.nl/koen-schuiling-burgemeester-brief-aan-dick-berts-24-februari-2016-commissie-bezwaarschriften-gemeente-den-helder-advies-aan-schuiling-inzake-bezwaarschrift-d-a-berts-9-januari-2016/
https://robscholtemuseum.nl/redactie-dha-stadspartij-eist-helderheid-over-beveiliging-willemsoord-delano-weltevreden-helderse-politiek-wil-van-stadsbestuur-openheid-over-weren-beveiligingsbedrijf-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-horecabazen-willemsoord-onder-druk-gezet-om-beveiligingsbedrijf-dhs-te-dumpen-wie-niet-tekende-kreeg-geen-vergunning/
https://robscholtemuseum.nl/helderse-courant-dhs-mag-weer-aan-het-werk-in-uitgaansgebied-delano-weltevreden-schors-directeur-van-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-hij-mocht-van-de-gemeente-den-helder-geen-bedrijfsleider-van-een-bordeel-worden-nu-moet-de-gemeente-hem-een-kleine-89-000-euro-betalen/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-integere-mensen-worden-niet-door-helders-college-geschorst-gemeenteraad-is-het-niet-eens-over-bespreking-kwestie-dhs/
https://robscholtemuseum.nl/the-post-online-massale-vechtpartij-in-gezellige-uitgaansstad-den-helder-agent-loopt-hersenschudding-op-dumpert-kansenpareltjes-hebben-ruzie-met-de-pliesie/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-dhs-mag-niet-op-willemsoord-werken-vanwege-bijthonden-en-schijnconstructie-redactie-dha-college-terechte-keuze-beveiligers-willemsoord/
https://robscholtemuseum.nl/delano-weltevreden-frans-buhling-stopt-als-adviseur-van-beveiligingsbedrijf-dhs-gemeente-creeert-rookgordijn-met-verhaal-vol-leugens-en-halve-waarheden/

4 Comments

  1. John Berrevoets 18 september 2019 op 01:58

    Scholte zal verliezen op alle punten. Niet omdat hij niet op alle punten gelijk heeft maar geen gelijk krijgt.

    Dat is “ rechtspraak “ anno 2019 en de veertig jaar daarvoor in Nederland. Een volledig gecorumpeerde instelling op alle fronten.

  2. Mijn stelling is altijd geweest: als je (een deel van) de media niet aan je kant hebt en als niemand in de politiek achter je wil staan, ben je kansloos. De rechters kunnen dan immers zonder enige consequentie de kant kiezen van de macht waar ze zelf ook deel van uitmaken. De checks and balances in onze samenleving zijn al decennia lang volledig zoek.

  3. Sterkte Rob in deze lastige uren….

  4. De uitzetting, was op de dag van uitzetting, op zich al onrechtmatig, wegens het ontbreken van een deurwaardersexploot.

    De verhuurder dient volgens mij bij verbouw of renovatie, de huurder tijdelijk elders onder te brengen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.