Cor Hendriks – Het project “De Droom van Madoc”

Nadat ik in 2009 gestopt was met werken, heb ik me in eerste instantie bezig gehouden met een project, dat ik ‘De Droom van Madoc’ noemde en dat geïnspireerd was door het bekende boek van Hubert Lampo ‘De Kroniek van Madoc’ uit 1975, dat het jaar daarop zo heftig bekritiseerd was door Maartje Draak in ‘De Gids’. (http://www.dbnl.org/tekst/_gid001197601_01/_gid001197601_01_0046.php)

Na me uitgebreid verdiept te hebben in het onderwerp was ik gekomen tot een driedeling van het materiaal. Het eerste deel, genaamd ‘Madocmania’, was ook weer in drieën gedeeld, waarvan het eerste deel de geboorte van de Madocmania in het Elizabethiaanse Engeland van de 16e eeuw omhelst in een hoofdstuk genaamd ‘John Dee: spindoctor van de Fairy Queen’, dat ik hierna zal publiceren.

Het tweede hoofdstuk is genaamd ‘De “Welsh-Indians”’ en betreft de herleving van de Madocmania in Engeland en de VS in de 19e eeuw. Dit zal binnenkort verschijnen.

Het derde hoofdstuk betreft de Madocmania in Vlaanderen, hoofdzakelijk als gevolg van de activiteiten van Hubert Lampo, die al ruim voor het uitbrengen van zijn boek zich had laten horen in het nieuws.

Enigszins een loshangend deel, dat een overgang vormt naar het tweede deel, is het vierde hoofdstuk, genaamd ‘De Mador-episode in ‘De Romance van Fouke Fitz Waryn’, die ik heb gepubliceerd op 16 oktober 2015 (https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-mador-episode-in-de-romance-van-fouke-fitz-waryn-een-onvoltooid-hoofdstuk-uit-de-droom-van-madoc/) met twee begeleidende PDF’s (https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2015/10/De-Mador-episode.pdf  met de tekst van de bijdrage en https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2015/10/De-romance-van-Fouke-Fitz-Waryn.pdf met een door mij gemaakte vertaling van de Engelse vertaling van de Romance).

Het tweede deel is getiteld ‘Reizen in een andere wereld’ en bevat een hoofdstuk over de Magneetberg, die enigszins cryptisch op de omslag van ‘De kroniek van Madoc’ staat: zie mijn artikel over de meestervervalser Richard Deacon van 26 februari 2016 (https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-richard-deacon-meester-van-disinformatie-with-english-translation-in-pdf/ met twee PDF’s (https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2016/02/Richard-Deacon-Master-of-Disinformation.pdf en https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2016/02/Madoc-info.pdf).

Daarna volgen hoofdstukken over de reizen van Sint Brandaan en Máel Dúin, een hoofdstuk over imaginaire volken, een hoofdstuk over de mensenmagneet, dat ik heb gepubliceerd op 29 september 2015 (https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-mensenmagneet/) met PDF (https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2015/09/De-mensenmagneet.pdf) en een hoofdstuk over de reis van Bran.

Het derde deel, getiteld ‘Dromen’, heeft een hoofdstuk over ‘Het land van de eeuwige jeugd’, gevolgd door een hoofdstuk over ‘De Fairy Queen’, niet Elizabeth van hoofdstuk 1, maar de mythische, gevolgd door een hoofdstuk genaamd ‘Dromen van Cocagne’, geïnspireerd door het bekende boek van Herman Pleij, een hoofdstuk genaamd ‘De wonderen van Ierland’, o.a. over het Vagevuur van Sint Patrick, en een hoofdstuk over ‘De bron van de jeugd’.

Ondertussen waren allerlei onderwerpen aanleiding tot meer specialistisch onderzoek, zoals de brief van Mercator aan John Dee, die ik heb gepubliceerd op 8 oktober 2015 (https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-brief-van-gerard-mercator-aan-john-dee-1577/) met een PDF (https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2015/10/Cnoyen.pdf)

Deze onderzoeken leiden me ver buiten mijn oorspronkelijke doel, zoals het onderzoek van de kaart van Ortelius van Tartaria met de tien verdwenen stammen van Israël, waarvan ik de resultaten na hoofdstuk 1 van de Madocmania zal publiceren.

Als voorproefje van de Madocmania heb ik een foto van de herdenkingsplaat in Mobile, Alabama opgenomen. De tekst op de plaat luidt:

In memory of Prince Madoc, a Welsh explorer,
who landed on the shores of Mobile Bay in
1170 and left behind, with the Indians, the
Welsh language.
Authority is – Encyclopedia Americana copyright
1918 – Webster’s Encyclopedia – Richard Hakluyt,
1552 to 1616, a Welsh Historian and Geographer –
Ridpath’s History of the World – ancient Roman
coins found in Forts in Tenn. These Forts re-
semble the Forts of Wales of the 9th and
10th centuries and of the white Indians of the
Tennessee and Missouri rivers.

Ook in Wales hebben ze een plaque geplaatst met de tekst:

Madoc Stone in Wales

Prince Madoc sailed from here
Aber Kerrick Gwynan, 1170 AD
and landed at Mobile, Alabama
with his ships
Gorn Gwynant and Pedr Sant.

Of de plaques nog te zien zijn is onduidelijk, want ze zijn omstreden, maar fanatieke Madoc-aanhangers doen hun best ze geplaatst te houden. Meer hierover in hoofdstuk 2, met name wat betreft de zogeheten ‘White Indians’.