Casper Duin – Bolder is een ’aanwinst’ en ’veel te lomp’ + Maar van wie is kunstwerk Bolder nu eigenlijk? + Petra Bies – ‘Met pen en papier rond beeld gelopen’

Bolder is een ’aanwinst’ en ’veel te lomp’

Je vindt ’m mooi of haat ’m. Over weinig dingen loopt de publieke opinie in Den Helder zo uiteen als over de Bolder, het maritieme kunstwerk op het stationsplein.

Zeestad directeur Ferdinand Vreugdenhil ondervond de grote verschillen recent zelf aan den lijve, zo vertelt hij. Voor hem liepen een man en vrouw richting de Bolder. Ze hielden staande voor een inspectie. De vrouw sprak van ’een foeilelijk ding’, de man vond de Bolder na enige bedenktijd ’eigenlijk wel mooi’.

Lachen

Vreugdenhil kan er smakelijk om lachen. “Wat ik van de uitkomst van de stelling vind? Het valt me niet tegen, het valt me niet mee. Het is een kunstwerk. Daarover kun je van mening verschillen. Er moet ruimte zijn voor discussie. Het is niet zo, dat wij als Zeestad een naar gevoel hieraan overhouden. Al denk ik, dat je dit de tijd moet geven. Dat de publieke opinie volgend jaar misschien positiever uitslaat. Naar 60/40 of zo. Wij hebben geprobeerd iets neer te zetten voor Den Helder. Iets dat hopelijk tientallen jaren blijft staan. Dat een herkenningspunt of ontmoetingsplek wordt. Daar mag iedereen wat van vinden. Vergeet niet dat meer dan vijftig procent de Bolder wel mooi vindt.”

’Ik moet zeggen dat De Bolder na alle foto’s, die ik online had gezien, meevalt en ik het uiteindelijk wel mooi vind’, reageert Jan de Boer. Hij krijgt bijval van Michiel Tegelberg: ’Origineel, passend en mooi uitgevoerd’. Wouter Schendelaar is bijkans lyrisch: ’Schitterende aanwinst voor de stad. Mooie eyecatcher als je met de auto de stad inrijdt of het station uitloopt’. ’Ook ik was voorafgaand sceptisch maar nu hij staat vind ik hem prachtig. Mooi van kleur. Alsof hij er altijd al heeft gestaan’, vindt Gusta Knipscheer-Kiljan.

Diverse stemmers waarderen de link met het maritieme karakter van de stad. Zoals Jan Smit: ’Eens. Omdat het iets nautisch is. En Nieuwediep is toch een echte zeestad.’ Jose de Haan: ’Ik vind het een mooi symbool voor onze stad waar marine, offshore en visserij een prominente rol hebben!’

Lomp

’Veel te lomp’, ’gedrocht’, ’oerlelijk’, ’monsterlijk groot’. Het is een greep uit de vele negatieve reacties op de Bolder. ’Twee kaneelstokken. Goh, wat zullen de toeristen hier van achterover vallen en speciaal hiervoor naar de stad komen’, vindt S. Brands. ’Het heeft niets met Den Helder te maken. Er is de Helderse bewoners niets gevraagd. We zijn Jutters en geen Bolders! Vind trouwens wel dat onze stad steeds mooier wordt door alle vernieuwingen. Jammer alleen dat ze deze drol erboven op hebben gelegd’, aldus Karin van Heijningen van Leeuwen. Peter Philips vertolkt een veelgehoorde opvatting van respondenten, die graag de Jutter op die plek hadden gezien: ’Te pompeus ten opzichte van de gebouwen er omheen. Hier had de Jutter moeten staan.’.

Enkelen doen handreikingen voor een andere locatie. ’De dijk’, ’Kooypunt’ en ’langs de snelweg bij Helmond of zo’. En dan is er de blijvende tweestrijd over de naam. ’Het is geen bolder maar een beting. Dit is een trekstang voor slepers. Loop langs de Flaneerkade en je zult de bolder er niet tegenkomen, behalve op de slepers, die afgemeerd liggen bij firma Damen’, luidt een van de reacties.

Noordhollands Dagblad, 15 september 2018, 17:34

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof
S brand heeft volkomen gelijk. Op deze plaats had de jutter moeten staan . En niet dat gedrocht . Ze hadden hem op de razende bol moeten neer zetten . Als toegangspoort voor de scheepvaart die in de haven van den helder willen afmeren.

George Bethlehem
Mooi of niet, smaken verschillen. Maar om zo iets naast zo,n verpaupering boven die viswinkel te plaatsen, hadden ze wel een andere plek mogen uitzoeken.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/bolder-een-aanwinst-en-veel-te-lomp

Maar van wie is kunstwerk Bolder nu eigenlijk?

Als schenking aan Den Helder is de Bolder ’van iedereen’, is een veelgehoorde kreet.

Maar van wie is de Bolder nu eigenlijk? “Van ons, nu nog’”, stelt directeur Ferdinand Vreugdenhil van Zeestad, initiatiefnemer en een van de schenkers van het maritiem icoon aan het Stationsplein.
,”De bolder is van ons. Dus van de gemeente Den Helder, want aan ons aangeboden”, reageert gemeentelijk woordvoerster Joyce in ’t Veld desgevraagd.

Vreugdenhil is derhalve een andere mening toegedaan.

“We zijn de eigenaar, op dit moment. Zeestad is een tijdelijke organisatie. Wij houden een keer op te bestaan. Ik verwacht, dat wij de Bolder met een jaar zullen overdragen aan iemand anders. Het lijkt me aannemelijk, dat dat de gemeente Den Helder wordt. Dat is niet honderd procent zeker te stellen. Het zou een andere partij kunnen zijn. Stel, dat een groep ondernemers er iets mee wil.’

“We willen eerst kijken hoe het eerste jaar verloopt”, vervolgt de Zeestad directeur.

“Qua reacties en hoe het kunstwerk zich houdt in kouder weer. Het blijft een natuurproduct. Het is bekend, dat ie gaat corroderen. Corrosie. En een groenere kleur krijgt.” De komende tijd wordt de verlichting gerealiseerd. “Daarmee is bewust gewacht tot ie er stond. Nu kan de lichtontwerpster het best de juiste lichthoeken en armaturen kiezen.”

Noordhollands dagblad, 14 september 2018, 17:35

Reacties:

Ruud Van de Kerkhof
Had Ferdinand Vreugdenhil [ je zal zo,n voornaam hebben ] Dat onding niet in zijn tuin kunnen zetten .
In plaats van in het centrum .

Henk Vriend
Als tuinhek….hihi

Adelheid Dekker
Om deze beting een kunstwerk te noemen is veel lef nodig. En straks mag de Gemeente, lees wij burgers, er voor opdraaien. Dubbel lef dus. Knap, alleen Heldenaren krijg je zo ver.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/maar-van-wie-kunstwerk-bolder-nu-eigenlijk

‘Met pen en papier rond beeld gelopen’

Petra Bies - 'Met pen en papier rond beeld gelopen', Helderse Coutant, 15 september 2018

Helderse Courant, 15 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jutter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bolder

1 Comment

  1. In de Helderse Courant van 20 september zag ik een nog veel lelijker ding dat in ons centrum gaat verschijnen: begin Spoorstraat. Truttigheid in optima forma, een en al boogjes, in de plaats van dagwinkeltjes en terrassen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.