Arie Booij – Familieruzie + ‘College moet ingrijpen’ + Peter Cruijff – ‘Bestuur weg’ + Reactie voorzitter De Nollen + Marischka de Jager – ’Geen gezicht’ + Jutter in binnenstad + Jutter richting zee

Familieruzie kunstproject op bordje van rechtbank

Helderse Courant, 2 september 2017

Helderse Courant, 2 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

‘College moet ingrijpen bij de Nollen’

Helderse Courant, 2 september 2017

Helderse Courant, 2 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

‘Nollenbestuur moet weg’ + Reactie voorzitter De Nollen

Helderse Courant, 2 september 2017

Helderse Courant, 2 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

’Bunker is geen gezicht voor stad’

Bijna vijf jaar geleden ging de eerste paal voor het nieuwe museum de grond in, tegenover het binnenduingebied, waar Ruud van de Wint (1942-2006) 25 jaar lang werkte aan zijn kunstproject.

Bij het slaan van die eerste paal was het idee, dat de opening drie jaar later zou volgen, ergens in 2015. Het museum zou ingericht worden met tientallen schilderijen, tekeningen en objecten van de hand van Van de Wint. Ook was er ruimte ingetekend voor gastenverblijven, horeca, een werkplaats en een ontvangstcentrum.

Maar na onenigheid tussen het bestuur van stichting De Nollen en de aannemer, is er geen bouwvakker meer aan het werk geweest. Het werk aan het museum ligt nu al tweeënhalf jaar stil.

Woonwijkje

Ooit was er op deze plek, het vierkant tussen Nieuweweg, Doggersvaart, Station Zuid en Burgemeester Ritmeesterweg in, een woonwijkje gepland. Uiteindelijk vond dit geen doorgang en werden er plannen bedacht voor natuur in combinatie met kunst. Kunstenaar Ruud van de Wint en ecoloog Ron van ’t Veer van Landschap Noord-Holland – de stichting, die eigenaar werd van het natuurgebied – bedachten samen de inrichting voor het gebied. Ze lieten zich daarbij inspireren door impressionistische landschapsschilderijen. Toegangsborden tot de ’struin natuur’ melden ook de invloed van Van de Wint.

Zonsopkomst

“Het is landscape art gecombineerd met natuur”, legt natuurbeheerder Do van Dijck uit namens Landschap Noord-Holland. “Dat je bijvoorbeeld midden in het natuurgebied staat en op die bepaalde plek op een bepaald moment de zon ziet opkomen. Dat was een idee van Ruud van de Wint. Net als de plas water achter het museum, waarin het gebouw zou weerspiegelen. Maar er staat nu alleen een bouwval. Diep triest. Er is al een hoop subsidie in gepompt en door de huidige, instabiele situatie binnen de stichting zullen nieuwe subsidiegevers ook niet staan te springen, denk ik. Bovendien komt het gedachtegoed van Ruud van de Wint, dat erachter zit op deze manier niet uit de verf. Zonde van alle energie en al het geld, dat er in zit. Als je ziet, wat er nu staat, dan is dat ongelooflijk jammer. Een bunker, meer is het niet. Een aanfluiting. Geen gezicht voor Den Helder en absoluut geen reclame voor ons gebied.”

In het begin van de bouw van het museum is er gesproken over samenwerking tussen Landschap Noord-Holland en Stichting De Nollen. “In de vorm van excursies bijvoorbeeld”, legt Do van Dijck uit. “Maar dat is destijds niet heel soepel verlopen. We wilden de gesprekken weer oppakken op het moment dat het museum klaar zou zijn. Er zijn natuurlijk heel leuke dingen mogelijk.”

Werkplaats

Richard Jansen, één van de bewoners aan de Nieuweweg, wiens achtertuin grenst aan het natuurgebied, vraagt zich af waarom de nieuwbouw van het museum zo lang moet duren. “In principe vind ik het prima dat het wordt gebouwd, als het maar in het plaatje past. Onze grootste zorg is wel mogelijke geluidsoverlast, omdat er ook een werkplaats komt. En dat het er nu een bende is, is jammer. Maar ik heb er geen last van en denk dat het zich vanzelf oplost.”

Noordhollands Dagblad, 1 september 2107, 17:02

Reacties:

Fred Brand · Den Helder
Wie is de bedenker van al dit ” fraais ” toch niet een kunstenaar?

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/bunker-geen-gezicht-voor-stad

Jutter weer terug in binnenstad

Zeestad opzichter Willem Koning peinst over de herplaatsing van De Jutter, met de rug naar station en Rob Scholte Museum (linksachter, foto NHD)
Het kunstwerk De Jutter is vrijdagochtend op zijn nieuwe plek gezet in het Julianapark. Hij staat met zijn rug naar het station en kijkt met zijn hand boven zijn ogen richting de zeedijk.

Er heerste lange tijd discussie in de stad over de juiste plek om de Jutter terug te plaatsen. Door de nieuwe inrichting van het stationsplein raakte het kunstwerk zijn plek aan de Beatrixstraat kwijt.

Noordhollands Dagblad, 1 september 2017, 9:35

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Conclusie: geen speels kunstwerk op het stationsplein zoals toegezegd bij de inspraak; wel een koud bronzen werk van de kunstambtenaar en het bedrijfsleven; de Jutter hoort op het stationsplein, en niet met de rug naar het station. Alle kunst in de openbare ruimte wordt door de regenten van de coup-Junta van boven af geregeld. Scholte deed een bod op het postkantoor, het wordt door het gemeentebestuur en pers verzwegen…. allemaal ons kent ons ritselwerk. Hoe help je de PVV in het zadel? Zo. Door voeden van onvrede. Kloof met de burger. Achterkamertjes met Zeestad.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/jutter-weer-terug-binnenstad

Jutter terug in binnenstad

Helderse Courant, 2 september 2017

Helderse Courant, 2 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Jutter kijkt richting zee

Helderse Courant, 2 september 2017

Helderse Courant, 2 september 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Leave a comment

Your email address will not be published.

*