Anja Roubos – Massale paringsorgie van oesters op Texel: Wie snel is, kan het misschien nog zien op Schiermonnikoog

Het zeewater wordt melkachtig van kleur, doordat de oesters allemaal tegelijkertijd hun eitjes en zaadcellen loslaten (foto Sytske Dijksen)

Massale paringsorgie van oesters op Texel: Wie snel is, kan het misschien nog zien op Schiermonnikoog

T Horntje Wie snel is kan het misschien nog net zien: het massale paren van de Japanse oesters. De Texelse natuurfotografe Sytske Dijksen zag het dit weekend gebeuren in de NIOZ haven en had de tegenwoordigheid van geest er foto S en een filmpje van te maken.

Klaarkomende oesters verkleuren NIOZ haven Texel

Gepubliceerd op 11 aug. 2020

NH Nieuws

Het water in de NIOZ haven op Texel oogde eerder deze week zo troebel, dat het ‘bijna melkachtig‘ werd genoemd. Van vervuiling was geen sprake, het ging om een natuurlijk verschijnsel: klaarkomende oesters, die massaal hun eitjes en zaadcellen in het water vrijlaten.

Abonneer je hier https://bit.ly/2Q0PcRP

Het laatste nieuws op onze website https://www.NHNieuws.nl

Daarop is te zien hoe de oesterkleppen bewegen en er wolkjes uit de schelp komen. Het zeewater wordt melkachtig van kleur, doordat de oesters allemaal tegelijkertijd hun eitjes en zaadcellen loslaten. Dit melkengebeurt per locatie maar een keer per jaar en duurt hoogstens een paar dagen. ,,Ik had het nog nooit gezien, maar was nu dus net op het juiste moment op de juiste plaats’’, zegt de fotografe.

Melken

Bioloog Arthur Oosterbaan, conservator van Ecomare, legt uit, dat Japanse oesters kunnen gaan melken, wanneer de zeewater temperatuur boven de zeventien graden komt.

,,De eitjes en zaadcelletjes moeten elkaar in het water tegenkomen om een larfje te laten ontstaan. Dit vormt na drie weken een schelpje en wordt dan zwaarder, waardoor het naar de bodem zakt. Alleen degenen, die op iets hards terechtkomen, waar ze zich op kunnen hechten, overleven. Die kans is heel klein en daarom laat een vrouwelijke oester wel honderd miljoen eitjes tegelijk los.’’

De kuststrook op Texel, waar de oester orgie plaatsvond (foto Sytske Dijksen)

Oosterbaan denkt, dat het melken op de Texelse oester locaties nu wel achter de rug is, omdat dit fenomeen temperatuur gestuurd is. ,,Maar verder naar het Noord Oosten, bijvoorbeeld op Schiermonnikoog of in Lauwersoog, is er wel kans op, dat je dit de komende dagen nog kunt zien.’’