Anaïs Scholte – Levensvragen (7) aan Jorge Bolle, meester

Eerder stelde Anaïs dezelfde vragen aan alle Denkers des Vaderlands tot nu toe, René Gude, Marli Huijer en René Ten Bos:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-bevraagt-rene-gude-voor-haar-nog-steeds-filosoof-des-vaderlands/
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-1-aan-marli-huijer-hoogleraar-filosofie-aan-de-erasmus-universiteit-rotterdam-en-voormalig-denker-des-vaderlands-2015-2017/
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-2-aan-rene-ten-bos-hoogleraar-filosofie-aan-de-radboud-universiteit-nijmegen-en-de-huidige-denker-des-vaderlands/
Ook aan andere denkers, zoals de dichter Harry Hoogstraten:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-3-aan-harry-hoogstraten-dichter-en-kunstenaar/
Filosoof antropoloog Minke Tromp:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-4-aan-minke-tromp-filosoof-en-organisatie-antropoloog/
Cultuurwetenschappelijk onderzoeker Cor Hendriks:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-5-aan-cor-hendriks-cultuurwetenschappelijk-onderzoeker-en-blogger/
Filmproducent Ingeborg Potter
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-6-aan-ingeborg-putter-filmproducent/

Jorge Bolle (1959) is meester, kinderboekenschrijver en dichter. Hij werkt en heeft gewerkt bij Community Center Huizinga in Amsterdam, groep 1 en 2. Bolle voetbalt bij Wartburgia en traint de jongens van zijn school, waarmee hij vijf keer de Dam heeft gehaald.

1. Wat is goed, wat is slecht?

Goed en slecht zijn oordelen. Het duurt een heel leven om van je (voor)oordelen af te komen. Soms herken je in het moment in een boek, een film, de natuur, kunst, een beeld, een ander mens,  een moment, dat je zonder oordelen bent. Kinderen zijn specialist. Wellicht dat ik daarom kinderboeken ben gaan schrijven, meester ben en kinderen de leukste mensen vind, die ik ken.

2. Waarom leven we?

Om te scheppen. Eerst in de zandbak. Daarna om mooie dingen te maken. Het is ongelofelijk wat mensen kunnen scheppen en maken.
Mensen als Santiago Calatrava (architect/bruggenbouwer), schilders, tekenaars, scheppers, zoals je vader. Maar ook Dennis Bergkamp, die een van de mooiste doelpunten ooit maakte.
We leven om dingen door te geven. Uiteraard aan mijn eigen prachtige kinderen en kleinzoon, maar ook aan anderen.

3. Mag je stelen als je honger hebt?

Ja, maar. Nee, want.
Ik heb twee keer in mijn leven een korte periode geen geld gehad. Zelfs toen ging ik terug naar de Albert Heijn, omdat ik zag dat ze de flessen, die onder op mijn karretje stonden, niet had afgerekend. En betaalde alsnog. Ook een falafel, die ik al op had, heb ik een uur later betaald, toen ik bedacht, dat ik dat in de drukte was vergeten. Was in gedachten en het vergeten. Ik zou ook een gevonden portemonnee altijd terug brengen. De verbeelding om het verdriet van de ander zou mij zo dwars zitten, dat ik niet met een goed gevoel zou gaan slapen. En opstaan.

4. Moet je altijd eerlijk zijn?

Ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, nee, ja, ja, ja, nee, nee, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, beetje, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, moeilijk, ja, ja, ja, ja, ja, makkelijk, nee, ja, ja, ja, ja, ja ja.

5. Wie ben ik?

Ik heb Lijsje ooit verteld, dat mijn ouders op huwelijksreis naar Spanje gingen. Ze hadden het niet breed. Mijn moeder was een jonge verpleegster, die zwaar werk deed tijdens nachtdiensten op de eerste hulp afdeling van het ziekenhuis, mijn vader, een kunstenaar, die van reizen, kunst en boeken hield.
Toen ze op het centraal station waren, haalde mijn vader de kaartjes. Toen hij terugkwam had hij zes treinkaartjes gekocht. Mijn moeder keek om zich heen en zag geen andere mensen. Waarom heb je zes kaartjes gekocht vroeg ze nuchter aan mijn vader: “Omdat ik alleen wil zijn met jou in de coupé.”
Ik heb een Spaanse naam (Jorge Garcia… Garcia Lorca, een prachtige dichter) gekregen, omdat mijn ouders denken, dat ik in Spanje ben verwekt. Ik denk in de trein.
Maar dat blijft een geheim, een raadsel.
Maar in dit verhaal zie ik de nuchterheid, de onrust en de dromer die ik ben.
Bert zei het prachtig… Filosofie is niet zoeken naar de antwoorden, maar het stellen van de juiste vragen.
Dat heb jij gedaan, Dank daar voor.