Anaïs Scholte – Levensvragen (6) aan Ingeborg Putter, filmproducent

Eerder stelde Anaïs dezelfde vragen aan alle Denkers des Vaderlands tot nu toe, René Gude, Marli Huijer en René Ten Bos:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-bevraagt-rene-gude-voor-haar-nog-steeds-filosoof-des-vaderlands/
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-1-aan-marli-huijer-hoogleraar-filosofie-aan-de-erasmus-universiteit-rotterdam-en-voormalig-denker-des-vaderlands-2015-2017/
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-2-aan-rene-ten-bos-hoogleraar-filosofie-aan-de-radboud-universiteit-nijmegen-en-de-huidige-denker-des-vaderlands/
Ook aan andere denkers, zoals de dichter Harry Hoogstraten:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-3-aan-harry-hoogstraten-dichter-en-kunstenaar/
Filosoof antropoloog Minke Tromp:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-4-aan-minke-tromp-filosoof-en-organisatie-antropoloog/
Cultuurwetenschappelijk onderzoeker Cor Hendriks:
https://robscholtemuseum.nl/anais-scholte-levensvragen-5-aan-cor-hendriks-cultuurwetenschappelijk-onderzoeker-en-blogger/

Ingeborg Putter (1951) is filmproducent. Zij studeerde Public Relations en Voorlichting en zit in het bestuur van Worldvisuals

1. Wat is goed, wat is slecht?

Over het algemeen leven we volgens de waarden en normen zoals wij die in Nederland kennen. Ik denk dat we met onze (juridische) wetten hebben geprobeerd het voor ons (in dit land) zo aangenaam mogelijk te maken. Ik las laatst een artikel over kunstmatige intelligentie. Kunnen we robots bijbrengen wat goed is en wat slecht is. Dat is dus niet mogelijk, wat voor de een goed is, kan voor de ander slecht zijn. Voorbeeld: we leren de robots dat ze niet met een mes in vlees snijden mogen snijden. In robotland zou dit als consequentie hebben dat mensen ook niet geopereerd mogen worden. Zo zijn er allerlei voorbeelden te vinden. Leuk om over na te denken. Beschaving is belangrijk. Mede door kunst en cultuur kunnen we leren onderscheid te maken, een open mind te hebben en open te staan voor andere gedachten en opvattingen.

2. Waarom leven we?

Ik heb werkelijk geen idee. Ik ben niet gelovig en geloof dan ook niet in allerlei religieuze theorieën. Ik probeer er iets van te maken door mezelf zo veel mogelijk plezier te doen en ook anderen niet te vergeten.

3. Mag je stelen als je honger hebt?

Als je in een situatie terecht bent gekomen waardoor je volkomen buiten je schuld om honger hebt, mag dat zolang je er een ander niet tekort mee doet.

4. Moet je altijd eerlijk zijn?

Soms doen mensen die eerlijk zijn een ander onnodig veel verdriet. Het hangt van de situatie af. Mensen die principieel zijn zitten vaak vast in hun eigen gedachten en vergeten dan dat hun gedrag ook consequenties heeft voor de ander.

5. Wie ben ik?

Een product van mijn ouders die toevallig in Nederland woonden en liberaal en intelligent waren waardoor ik in een goede en gezonde omgeving kon opgroeien.